preskoči na sadržaj
Vijesti

Održan okrugli stol učitelja Hrvatskoga jezika Pazinštine

Učiteljice Hrvatskoga jezika grada Pazina okupile su se u našoj Školi želeći učenicima olakšati prelazak u više razrede predmetne nastave i u srednju školu.


U našoj je školi 25. siječnja 2017. godine održan okrugli stol učiteljica četvrtih razreda razredne nastave, učiteljica Hrvatskoga jezika predmetne nastave i profesorica Hrvatskoga jezika pazinskih srednjih škola. Već se duže vrijeme javila potreba za okupljanjem učitelja Hrvatskoga jezika na zajednički sastanak iz razloga sve većih poteškoća učenika u usvajanju osnova Hrvatskog jezika: osnova čitanja i pisanja. Naime, učitelji se iz dana u dan susreću sa sve više djece koja sporo čitaju (slovkaju) i samim time teže razumiju pročitani tekst. Osim toga, teže se koncentriraju na rad i potrebno im je duže vrijeme da počnu slijediti razredna pravila.

Učiteljice su se usuglasile da je važno što više poticati učenike na čitanje lektire s posebnim naglaskom na razumijevanje pročitanoga teksta i značenje riječi. Također, potrebno je da učenici što bolje ovladaju osnovama gramatike u osnovnoj školi (vrste riječi, padeži, glagolski oblici, gramatička i pravopisna pravila), da ih se potiče na pisano, ali i usmeno izražavanje te ih općenito motivirati za učenje iz udžbenika (ne samo iz bilježnica). Učenici bi trebali izbjegavati samo reproduciranje naučenog sadržaja bez razumijevanja, a učitelji poticati učenike da uspoređuju, objašnjavaju i iznose vlastite stavove o naučenom uz prigodnu argumentaciju.

Razumijevanje poruka pročitanoga teksta kao i sažimanje tekstova vodi lakšem učenju i u tome valja inzistirati i na ostalim predmetima.

Svi su sudionici pozdravili ideju okrugloga stola uz želju ponovnog okupljanja.

Tekst pripremila: Martina Šajina IvetićPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: BARBARA MOČIBOB   datum: 2. 3. 2017.


Ocijeni e-Dnevnik:


preskoči na navigaciju