preskoči na sadržaj
Vijesti

Europski dan jezika, 26. rujna – Dnes je jazykovy den v naši škole!

Ove godine u Matičnoj školi Pazin odlučili smo na malo drugačiji način obilježiti Europski dan jezika – iz prve ruke pokazati jezično bogatstvo koje nas okružuje. 


Naime, u našoj školi imamo učenike koji u svojim obiteljima osim hrvatskim jezikom govore i nekim drugim. Neki od tih učenika su: Valentina, Ilian, Samira, Semra, Meliha, Pia, Viktor, Clea, Daniel i Alessandro.  Njihova uloga bila je osmisliti zadatke za natjecatelje u kvizu o stranim jezicima.  Natjecatelji su bili podijeljeni u tri grupe i morali su: pročitati rečenice i riječi na jezicima koje su dobili, odgonetnuti njihova značenja, odgovoriti na pitanja iz kulture tih zemalja i sl.  A tko je sve to pratio i bodovao? Sami oni koji su zadatke osmislili – naši dvojezičari! Moramo priznati, nisu bili previše strogi u bodovanju.

Bilo je poprilično izazovno, a u isto vrijeme i zabavno, čitati rečenice na ruskom, makedonskom, albanskom i francuskom (V Rossi šestidnevnaja školjnaja nedjelja.  Ili  Në kohën e lirë une dua të lexoj.  Ide to i vama, zar ne?), ili odgonetnuti značenja riječi na njemačkom, češkom, talijanskom (što znači zdiv? Šalek? Coccio? Spielzeug?).

Uz ugodno druženje, bilo je i velikih spoznaja – spoznaja o tome koliko smo različiti, a slični, koja sve znanja imamo i koliko su jezici veliko bogatstvo.

Učite jezike! To bogatstvo vam nitko ne može uzeti.

 

 

Organizirali učitelji Engleskog jezika: Marta Červar, Ivana Šuran Koraca i Ivan Štefanić.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: SLAĐANA JUKIĆ   datum: 29. 9. 2017.


Ocijeni e-Dnevnik:


preskoči na navigaciju