preskoči na sadržaj
Vijesti

Projekt R.E.A.D. – Čitaj (o) psu

Mnogi se zasigurno pitaju što psi ovih dana rade u školskoj knjižnici? Oni znatiželjni i zainteresirani zavirili su u našu školsku knjižnicu četvrtkom u 17.00 sati i otkrili o čemu je zapravo riječ.

Naime, Osnovna škola Vladimira Nazora Pazin u suradnji s udrugom Indificienter iz Vinkurana prijavila se na natječaj Mali projekti za bolje sutra kojeg je raspisala Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Istre. Projekt se zove R.E.A.D – Čitaj (o) psu.


Cilj projekta je poticanje čitanja učenika s teškoćama. Ovim projektom želimo postići poboljšanje čitalačkih, komunikacijskih i govornih vještina, usađivanje ljubavi prema čitanju, širenje kulture čitanja, poticanje samopouzdanja i jačanje samopoštovanja, smanjenje straha, treme i nelagode zbog čitanja ili javnih nastupa, razvijanje radnih navika i učenja, pažnje i koncentracije, sposobnost memoriranja, te razvoj empatije kod učenika.

R.E.A.D. je kratica od Reading Education Assistance Dogs – program je registriran pri Intermountain Therapy animals u Sjedinjenim Američkim državama 1999. godine. Tim čine  terapijski pas, voditelj terapijskog psa te edukacijski rehabilitator koji su uključeni u aktivnosti provođenja programa. Psi udruge Indificienter su posebno educirani u svrhe terapijskog čitanja, osigurani su i redovitom veterinarskom pregledu prema svim standardima Republike Hrvatske.

Do sada je realiziran sastanak sa zainteresiranim roditeljima i učenicima, projekt je prezentiran svim učiteljima, a u tijeku su i terapije s učenicima s teškoćama u čitanju koje se provode u školskoj knjižnici jednom tjedno. Osim toga, projekt se periodično evaluira uz stalni monitoring, a na samom kraju ciklusa bit će evaluiran i od strane učiteljica uključenih učenika te roditelja.

Voditeljica projekta je stručna suradnica Ana Juričić, prof.rehabilitator, a voditelji terapijskih pasa i predstavnici udruge Indificienter su Goranka i Aleš Furlan.

Psi Haku, Argo i Candy prihvaćeni su s oduševljenjem od strane učenika pa kako saznajemo, čitanje više nije mučenje. Kad slova „pobjegnu“, tu su naši dlakavi prijatelji koji nam pomažu da ih ponovo „uhvatimo“ :) .

Za novinarsku grupu, Chiara Colarić i Rebeka Šćulac

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: BARBARA MOČIBOB ŠPERANDA   datum: 18. 5. 2015.

      


Dabrica u školi

Naša škola sudjeluje u Dabar natjecanju 2023.


Važne obavijesti

       Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

preskoči na navigaciju