preskoči na sadržaj
Natjecanja

Biologija – državno natjecanje

Državno natjecanje iz biologije održano je od 12. do 15. svibnja 2019. godine u Podgori. Sudjelovalo je 111 učenika i 73 mentora u dvije kategorije: natjecanje u poznavanju, razumijevanju i primjeni nastavnih sadržaja iz biologije (6 skupina) te u prezentaciji samostalnih istraživačkih projekata (2 skupine). U kategoriji samostalnih istraživačkih projekata za osnovne škole natjecali su se i učenici 8.b razreda Matične škole Karlo Bertetić i Ivor Vretenar s mentoricom Majom Curić. Predstavili su se s radom „Od jaja do kokoši“, te su osvojili 4. mjesto.


U ovom istraživanju praćen je i uspoređen embrionalni razvoj križanaca serama i križanaca domaće kokoši nepoznatih pasmina (dalje u tekstu domaća kokoš) kao i njihov daljnji razvoj

Korišteni su križanci serama jer nismo bili u mogućnosti nabaviti čistokrvne serame, koje su najmanje i najlakše kokoši na svijetu atraktivnog izgleda i karakterističnog držanja.

Serama je nastala križanjem različitih pasmina u malezijskoj pokrajini Kelantan u razdoblju od 1971. do 1990., nije dovoljno istražena, pa nismo bili u mogućnosti usporediti naše rezultate s drugim istraživanjima.

Poslije ovulacije jajna stanica dospijeva u jajovod gdje može doći do oplodnje. Iz jajeta se razvija zametak ili embrij ako je jajna stanica oplođena. Embrionalni razvoj kokoši odvija se van tijela i unutar jaja koje grije majka dok se za potrebe uzgoja koristi posebni uređaj – inkubator.

Po 10 oplođenih jaja domaće kokoši i križanaca serama stavljeno je u inkubator, a istraživanje je ponovljeno 3 puta.

Cilj istraživanja bio je pratiti i usporediti embrionalni razvoj domaće kokoši i križanaca serama kao i njihov daljnji razvoj (praćena je prosječna masa domaće kokoši i križanaca serama, te je izračunat prirast mase po danima) te razvoj perja.

Bljeskalicom mobitela osvijetljeno je u zračni džep jaja, na taj način svjetlost se odbije i embrij postaje vidljiv kroz ljusku jaja. Praćene su i fotografirane sve vidljive promjene na embrijima: površina krvne mreže (izračunata metodom približnog određivanje tlocrta površine ploštine), gibanje embrija, razvoj udova, probijanje zračnog džepa, probijanje ljuske jaja i vrijeme izlijeganja pilića.

Istraživanjem je utvrđeno da se križanci serama brže razvijaju te se izliježu 1 dan prije domaćih kokoši. Križancima serama prije raste letno i repno perje što im daje veću prednost za preživljavanje u divljini. Zanimljivo je da nema veće razlike u prosječnoj masi mužjaka i ženki križanaca serama, dok je razlika u prosječnoj masi mužjaka i ženki domaće kokoši znatno veća.

 

Karlo Bertetić i Ivor Vretenar, 8.b, MŠ Pazin

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: SLAĐANA JUKIĆ   datum: 20. 5. 2019.


Ocijeni e-Dnevnik:


preskoči na navigaciju