2022-11-20 12:56:34 ŠTO JE CELIJAKIJA I BEZGLUTENSKA PREHRANA? Jeste li znali da je gluten sastavni dio Kiki bombona, gumenih bombona, čokolada, Labela, higijenskih i kozmetičkih proizvoda i da ih on čini ljepšima i primamljivijima? Jesu li ti proizvodi dobri za naše zdravlje? Kako gluten utječe na naš organizam? Odgovore na ta i mnoga druga pitanja o glutenu, bezglutenskoj prehrani i celijakiji, učenici prvih razreda saznali su tijekom iznimno zanimljivog predavanja gospođe Marine Hek, majke djevojčice Eme. Nakon predavanja prvaši su istraživali i spoznavali razlike između glutenskog i bezglutenskog tijesta od kojih su izrađivali slova i kušali bezglutenski kruh s domaćim marmeladama od šljiva, smokava i marelica te usporedili okus kruha s glutenom i kruha bez glutena. Učenici 1.c razreda bili su privilegirani kušati i mnoge slane i slatke bezglutenske specijalitete (slane palačinke s tikvicama, slatke palačinke s marmeladom od šljiva i brownie). Što smo naučili? Bezglutenska prehrana je vrlo ukusna i nimalo različita od naše svakodnevne prehrane, a još k tome je puno zdravija. Zahvaljujemo gospođi Marini Hek na zanimljivom predavanju, druženju i suradnji.
Učiteljice Tatjana Maligec i 1.a, Gordana Hrvatin i 1.b, Dinka Klarić i 1.c, Livija Žufić i 1.d
|
Osnovna škola Vladimira Nazora Pazin |