Projekt "Okusi hrvatskih zavičaja"
Četvrti razredi Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin, Područne škole Tinjan i Područne škole Karojba s učiteljicama Tamarom Damijanić i Robetom Rudela u suradnji s obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima provode razredni projekt „Okusi hrvatskih zavičaja“.
Projekt je planiran u pet susreta učenika dviju škola u kojem se predstavljaju razne zavičajne regije Republike Hrvatske. Ciljevi projekta su:
- upoznati domovinu kroz tradicionalnu kuhinju, istražiti recepte, različite namirnice, kušati i spremati jednostavna tradicijska jela,
- razgovarati i pismeno se izražavati o prehrambenim navikama, zdravom životu te o važnosti pravilne prehrane,
- proširiti znanje o kulturi pripremanja tradicionalnih jela, upoznati sličnosti i razlike u gastronomiji među geografskim regijama Republike Hrvatske,
- upoznati običaje krajeva kroz prehranu u različita godišnja doba i u različitim prigodama,
- naučiti cijeniti rad i trud ljudi te razvijati zahvalnost za hranu.
Prvi susret upriličen je u studenom u PŠ Karojba s jelima iz Istre. Započeli smo slasnom marendom koju nam je pomogla pripremiti naša kuharica Jelka Erik, a i učiteljice su malo pripomogle.
Da bi uživali u finim fritulama, prvo ih je trebalo zamijesiti. Svi su predano radili, valjda su zato bile onako ukusne.
Dramska igra „Muke po muki“ koju su odglumili Petra Mikulić, Nika Žužić, Luka Ivetac, Drago Križan, Lea Bratanović i Marina Cvitko nasmijala nas je i zabavila, a onda su uslijedile prezentacije prikupljenog materijala i izložba slikovnica i recepata.
Okušali smo snage na sportskom terenu, a zatim se osladili fritulama i bazginim sokom.
Ništa od svega ovoga ne bi bilo moguće bez naših suradnika obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz Istre. Zahvaljujemo na velikodušnoj donaciji našim školskim prijateljima koji su poklonili svoje proizvode da možemo ostvariti naše zamisli i kušati zdravu, domaću hranu, uzgojenu na našoj zemlji i njegovanu težačkom rukom domaćih ljudi. Zahvaljujemo OPG Dušić iz Podmeje, Cerovlje na zdravim i sočnim jabukama i marmeladama. OPG Prekalj, koji su donirali maslinovo ulje kojim smo začinili salatu i lješnjake uz zanimljiv recept za desert s lješnjacima i medom. OPG Oplanić nas je opskrbio jajima i sokom od bazge. OPG Vrh zasladilili su nas domaćim marmeladama, a uživali smo i u domaćem kompotu i kiselim krastavcima. OPG Bartolić iz Karojbe su nam poklonili pšenično i pirovo bražno za naše fritulice. Cvjetni i bagremov med našao se na našem stolu zahvaljujući OPG Pahović. Najeli su nas OPG Križmanić i OPG Zović sa dvije sorte krumpira, lukom, kupusom, salatom, rajčicama i krastavcima. Da bi u našem obroku bilo i zdravih proteina pobrinuli su se iz OPG Fabris sa svojim kozjim sirom. Proizvodi OPG Koraca poslužili su nam kao poklončići zahvale za sudionike koji su nam pomagali i autoprijevoznika Šegon Trans koji je doveo naše prijatelje iz Tinjana. Od srca se zahvaljujemo svima!