Dani zahvalnosti za plodove zemlje
Ponedjeljak 27. listopada obilježeni su Dani zahvalnosti za plodove zemlje.
Učenici nižih razreda izrađivali su likovne radove sa raznim sjemenkama te su slikali grožđe. Svoje radove pokazali su u prigodnoj izložbi.
Učiteljica Marina Hek i učenici 5. razreda jedan su školski sat posvetili izradi kolača s jabukama.
Učenici viših razreda sudjelovali su u projektu Moj tjedni jelovnik koji su realizirali u suradnji s učiteljima Davidom Jelenkovićem, Tatjanom Savić i Nikom Katerinom Zidarić. Ispunjavali su anketu o tome što jedu kroz tjedan i što rade s ostacima hrane. Informatička je grupa na izvannastavnim aktivnostima statistički obradila podatke pomoću MS Excela, a obrađene je podatke komentirao učitelj David Jelenković.
Ankete su pokazale, kod većine učenika, zadovoljavajuću raznolikost namirnica u obrocima u jednom danu, ali nedostaje raznolikost u prehrani kroz tjedan. Posebno se ističu podaci velikog broja učenika koji za doručak jedu isključivo sendvič.
Treba naglasiti da se često u sendvičima nalaze različiti suhomesnati proizvodi koji sadrže velike količine kuhinjske soli. Preporučena dnevna doza unosa soli nalazi se u samo 100 g suhomesnatih proizvoda.
Pretjerani unos soli dovodi do nakupljanja vode u tijelu, povećanja krvnog tlaka te može čak dovesti do srčanog i moždanog udara.
Učiteljica Marina Hek uključila je učenike u humanitarnu akciju Marijini obroci. Učenici su pokazali svoje veliko srce skupljajući novac za djecu u Africi koja su bez odgovarajuće roditeljske skrbi kako bi im omogućili obrok u školi. Učenici su pogledali film „Dijete 31“, upoznali su se s radom udruge Marijini obroci, vidjeli kako žive njihovi vršnjaci u dalekim zemljama, te kroz tjedan dana skupljali dobrotvorne priloge kako bi toj djeci omogućili veselo djetinjstvo. Prikupili su 930 kuna, čime je moguće nahraniti dvanaestero djece cijelu školsku godinu. Kako pomoći drugome nije mala stvar, pokazale su pjesmom „Heal the world“ učenice izvannastavne aktivnosti vokalno plesne skupine.
Učenici su na satovima hrvatskog jezika izradili prezentaciju o različitim vrstama kruha diljem svijeta. Ona sadrži i nekoliko recepata koje možete i sami isprobati. Prezentaciju možete preuzeti ovdje.
Članovi Literarne grupe napisali su nekoliko članaka o svojim doživljajima tokom tjedna. Možete ih preuzeti na linkovima ispod.