preskoči na sadržaj
Vijesti

NTC radionice u našoj školi

Tko do sada nije čuo da je najbolji i najučinkovitiji način učenja kroz igru? Da je moguće pamtiti uz pomoć različitih tehnika? Da stres tijekom učenja dolazi zbog reproduktivnog načina učenja? Da ono što smo naučili danas, istoga dana možemo ponoviti 80%, ali poslije sedam dana upamtili smo samo 10%?

Sigurno ste bar na jedno pitanje odgovorili potvrdno, ali...

Jeste li znali da se sustav učenja koji se temelji na učenju kroz igru koristi u srcu Istre?


NTC sustav učenja je specijalizirani program zasnovan na teorijskim osnovama neurologije, neuropsihologije i drugih znanosti, posebno pedagoških – obiteljske pedagogije, didaktike i metodike za predškolski i osnovnoškolski uzrast. Radi se o novom pristupu učenju u kojem dominira aktivnost djeteta i njegov uspješan psihomotorni razvoj. Program nudi načine prepoznavanja darovite djece, njihove karakteristike i putove k povećanju IQ-a, razvoja sposobnosti i stvaralačkog mišljenja, naglašava se značaj obitelji i šire društvene zajednice u razvoju darovite djece. NTC metoda učenja je zasnovana na igri, a provodi se u 15 europskih zemalja uključujući i Republiku Hrvatsku.

U pazinskoj je školi dr. sc. Ranko Rajović 23. svibnja 2017. održao predavanje na Učiteljskom vijeću te je nakon toga slijedila NTC edukacija namijenjena odgajateljima, učiteljima i svima koji se bave područjem odgoja i obrazovanja. Tri stupnja NTC edukacije završilo je 20 učitelja te se zbog velikog interesa učitelja uskoro provodi nova edukacija.

U listopadu su započele prve NTC radionice u Republici Hrvatskoj upravo u Osnovnoj školi Vladimira Nazora Pazin. Skupinu čine učenici četvrtih i petih razreda koji uče tehnike NTC sustava učenja na dvije lokacije, u MŠ Pazin i PŠ Karojba.

 

  

 

NTC radionice osmislio je autor NTC programa (NTC sustava učenja) dr. sc. Ranko Rajović te koautor Programa Uroš Petrović. Radionice provode NTC predavačice, učiteljice pazinske škole, Marija Baćac, Snježana Klanjac, Roberta Rudela i njihove asistentice Elena Brajković, Tamara Damijanić, Tanja Grubiša i Melita Stanić Šepić.

Program radionica uključuje kompleksne motoričke aktivnosti, misaone klasifikacije, misaone asocijacije, rad na razvoju divergentnog i konvergentnog mišljenja, kao i funkcionalnog znanja.

Ciljevi radionica:

- Podizanje razine intelektualnih sposobnosti svih učenika koji sudjeluju u programu.

- Sprječavanje poremećaja pažnje i koncentracije u školskom periodu.

- Razvijanje brzine razmišljanja, povezivanja i zaključivanja (funkcionalno znanje).

- Pravovremeno uočavanje darovitih učenika i poticanje razvoja njihove darovitosti.

 

Što o NTC radionicama kažu učenici koji su uključeni u njihov rad možete pročitati u prilogu.

 

Tekst pripremila: Marija Baćac


Priloženi dokumenti:
NTC_radionice_-_dojmovi_ucenika.docx (13.27 KB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: SLAĐANA JUKIĆ   datum: 1. 12. 2017.


Ocijeni e-Dnevnik:


preskoči na navigaciju