preskoči na sadržaj
Vijesti

Kad se male ruke slože!

Svake se godine u našoj školi tijekom mjeseca listopada obilježavaju Dani zahvalnosti za plodove zemlje i Dan kruha. Narasli smo, već smo drugaši pa već tradicionalne izložbe kruha i peciva nisu neka novost, a motivacija ipak postoji pa smo se dogovorili da ove godine odradimo aktivnosti malo drugačije, što se pokazalo vrlo zanimljivim i uspješnim.


Kroz nastavne predmete već danima se hrana i zdrav način života isprepliću, a ideja i aktivnosti ima bezbroj. Odradili smo integrirani dan i sve nastavne sadržaje povezali s temom kruha i hrane. Učili smo o važnosti kruha, nastajanju (od zrna do pšenice!), ponašanju prema hrani koje nemaju svi u svijetu, važnosti da se prema njoj ponašamo pažljivo, racionalno i umjereno.

Na satu Hrvatskog jezika upoznali smo stihove o kruhu kojeg svakoga jutra željno iščekuju pospane dječje oči, a svojim mirisom budi nasmiješena dječja lica. Ponovili smo poznate izreke o kruhu koje se svakodnevno čuju i koriste i objasnili njihovo značenje – „Dobar kao kruh“, „Ići trbuhom za kruhom“, „Dati nekome kruh u ruke“, „Biti željan kruha“, „Ne traži kruha preko pogače“ i slično. Sastavljali smo priče, pisali činkvine, lijepe misli i odlično se zabavljali.

Na likovnoj kulturi poigrali smo se zrnjem, kreirajući male mandale koje nam krase školski pano.

  

Pjesmom smo pozdravili jesen i njezine plodove.

No to nije sve. Održali smo radionicu izrade domaće tjestenine, one tradicijske istarske – fuži, lazanje, pasutice i makaruni/pljukanaci. Bio je to pravi užitak. Zamiješeno tijesto otimalo se iz ruku, valjalo, oblikovalo pod budnim okom majki i baka (jer one su pravi majstori u izradi takvih stvari!).

 

 

Pregled gotove tjestenine ponudili smo izloživši je u holu škole, a dio odnijeli kućama jer treba degustirati koliko smo uspješni. Radionica je proletjela brzo, namijesili smo mnogo vrsta i zavidnu količinu, a radost koja se vidjela na licima bila je nemjerljiva.

 

 

Kroz igru, u zabavnom raspoloženju naučili smo još ponešto o hrani našoj svakodnevnoj, o tradiciji pripreme hrane, a sada smo imali priliku i samostalno pripremiti svoj obrok.

Malo motivacije, puno dobre volje i roditelji koji su spremni na suradnju čine čuda, a takvo učenje se trajno pamti.

Tekst pripremila učiteljica Elena Brajković

 

U izložbi pripremljenoj na prvom katu škole, osim drugaša, svojim radovima sudjelovali su i učenici 4.b razreda koji također borave na tom katu. Šareni panoi vrlo efektno dočaravaju jesenski ugođaj, a izloženi plodovi i domaća tjestenina neumorno privlače pažnju svih prolaznika smiley.

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: SLAĐANA JUKIĆ   datum: 20. 10. 2017.


Ocijeni e-Dnevnik:Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Anketa
Škola bi trebala imati Facebook stranicu.preskoči na navigaciju